zoetie: dé body en beauty-portaalsite van België & Nederland
SITEMAP LINKS CONTACT
Best4Kids houten speelgoed webwinkel

afslanken
Beauty
celebrities
culinair
decoratie
Film
geneeskunde
gezondheid
Kinderen
lifestyle
Make-up
mode
Muziek
ontspanning
reizen
relaties
romantiek
wonen


Linkpartners:
Beveiliging van woning
Verstopping voorkomen

Borstkanker

Borstkanker

 

Vermijd de risicofactoren

Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Ongeveer één vrouw op de negen krijgt eens in haar leven borstkanker. Momenteel sterft nog één vrouw op de drie die borstkanker heeft. Dit zijn cijfers die verontrustend zijn. Het is dus belangrijk dat iedere vrouw weet wat de risicofactoren zijn en wat men kan doen om het zoveel mogelijk te voorkomen. Door een vroege opsporing stijgen de overlevingskansen en is de behandeling ook minder ingrijpend. De mammografie speelt een essentiële rol in die voortijdige opsporing.
Het is voornamelijk ook verontrustend dat borstkanker steeds op jongere leeftijd optreedt. En hoe jonger het slachtoffer, hoe agressiever de kanker.
Vanaf de leeftijd van 35 jaar stijgt het aantal vrouwen dat getroffen wordt door borstkanker erg snel en het heeft een piek bij vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar.
Borstkanker gaat niet terug op één enkele oorzaak, men dient zich daarbij goed voor ogen te houden:

 • De ontwikkeling van borstkanker duurt vijftien-twintig jaar. Pas dan is er een opspoorbaar gezwel. Echt in het beginstadium kan men geen enkele kanker opsporen.
 • De aanzet voor borstkanker wordt vaak al gelegd op jonge leeftijd: namelijk tussen de 14 eb 24 jaar, wanneer het borstweefsel in volle ontwikkeling is en de celdeling in de borsten het meest actief is.
 • Kanker ontstaat steeds bij geblokkeerde of sterk verzwakte immuniteit en bij slecht werkende uitscheidingsorganen.

Het is inderdaad zo als de afweermechanismen optimaal functioneren, worden de her en der ontspoorde cellen onschadelijk gemaakt. En als de ontgifting optimaal plaatsvindt, ontstaat er ook geen kanker. Een kankerpatiënt met gezonde darmen bestaat niet! De darm is overigens niet alleen een verterings- en uitscheidingsorgaan, mar ook een immuniteitsorgaan. Heel belangrijk bij borstkanker is ook de lever. Als die het overtollige oestrogeen optimaal ontgift, kan daar geen borstkanker uit voortvloeien.

Risicofactoren

 • Hormonen
  De meeste borstkankers zijn hormoonafhankelijk. Vooral bepaalde oestrogenen fungeren als groeifactor. De zogenaamde Hormoon Vervangende Therapie in en na de menopauze kan kleine, stille kankerhaarden als het ware doen ontploffen. Diverse vormen van de anticonceptiepil bevatten minder hormonen, maar geheel onschuldig zijn ze niet, vooral niet als men er erg jong mee begint.
 • Overmatig suikergebruik
  Hierdoor wordt de alvleesklier aangepord tot een verhoogde productie van insuline en dat is de aanzet tot een overmatige aanmaak van oestrogeen, met de gekende gevolgen.
  Dit is vooral gevaarlijk in de puberteit en op jonge volwassen leeftijd.
 • Te veel dierlijk vet
  Oestrogenen worden in het vrouwelijk organisme geproduceerd uit cholesterol. Overmatig gebruik van dierlijke vet en vlees heeft een overproductie van oestrogeen als resultaat. Maar ook te veel aan linolzuur, dat men opdoet  met industrieel gebak en overmatig gebruik van margarine is ongunstig.


 • Alcohol
  Hierdoor wordt de lever, die alle oestrogeen moet ontgiften, zwaar belast. Daarenboven heeft alcohol een nadelige invloed op het beschermende foliumzuur. Zelfs matig gebruik – twee tot drie glazen per dag – verhoogt merkelijk het risico op borstkanker.
 • Overgewicht en diabetes
  Vooral bij vrouwen in en na de menopauze zijn zwaar overgewicht en zogenaamde ouderdomsdiabetes – die overigens samengaan – ernstige risicofactoren voor borstkanker. Doe er dus iets aan!
 • Vroege menstruatie
  Heeft de eerste menstruatie plaats voor 12 jaar, wat tegenwoordig courant is, is men ouder dan 55 als men in de menopauze komt of boven de 30 bij de eerste zwangerschap, komt die zwangerschap er helemaal niet of geeft men geen borstvoeding, dan is het risico merkelijk verhoogd.
  Hoe vroeger de menstruatie, hoe hoger het oestrogeenniveau, het hele leven lang. Meisjes die echter sportief actief zijn, krijgen hun eerste menstruatie doorgaans twee jaar later dan andere.
 • Negatieve gevoelens
  Overmatige stress, depressies en emotionele problemen, het verlies van een geliefde persoon of een dramatisch moeder-kindprobleem, kunnen een niet-detecteerbare kankerhaard als het ware doen exploderen.
 • Foute voeding
  Deze speelt een rol in het ontstaan van alle kankers! Tumoren, van welke aard ook, zijn niet terug te voeren tot één oorzaak. Maar én roken én onnodig vroeg pilgebruik én een foute voeding – bij zowel onnodig lijnen als bij te veel vet, suiker en alcohol – met daarenboven te weinig beweging, is letterlijk vragen om borstdrama’s.
 • Cholesterolmiddelen
  Ook cholesterolmiddelen op basis van statines in en na de menopauze verhogen het risico op borstkanker, evenals veel en langdurig gebruik van antibiotica. Antibiotica is een onrechtstreekse risicofactor doordat dit het immuunsysteem afzwakt.
 • Elektromagnetische straling
  Er wordt veel onzin verkocht i.v.m. aardstralen en de negatieve elektromagnetische straling, zowel natuurlijke als kunststofmatig opgewekte kan de immuniteit verstoren en zelfs kanker induceren of therapieresistent maken.
 • Cysten
  Vrouwen die ooit cysten op de melkweg gehad hebben, hebben eveneens een verhoogd risico.
 • Anticonceptiepil
  Vrouwen die de pil slikken hebben een verhoogd risico van 24% op het krijgen van borstkanker in vergelijking tot vrouwen die de pil niet slikken. Voor vrouwen die 1-4 jaar geleden zijn gestopt met de pil is er een verhoogd risico van 16%. Vrouwen die 5-9 jaar geleden zijn gestopt met de pil, hebben een verhoogd risico van 7%. Voor vrouwen die al langer dan tien jaar geen anticonceptiepil meer slikken is er geen verhoogd risico meer. De duur van het gebruik van de anticonceptiepil, de dosis en de samenstelling hebben geen effect op het risico. Vrouwen die vóór de leeftijd van 20 jaar beginnen met het slikken van de pil hebben een wat hogere kans op het krijgen van borstkanker gedurende het gebruik van de pil.

Beter voorkomen

Echte preventie bestaat vooral in het zoveel mogelijk vermijden van de risicofactoren. Niet alleen op leeftijd, maar zeker ook in de puberteit wanneer de borsten nog in volle ontwikkeling zijn moet men opletten met al deze voornoemde factoren. Mammografie is geen preventie, het is een opsporing van reeds bestaande kanker. Herhaalde mammografie is niet zonder gevaar: bij jonge vrouwen onder de 40 jaar, geeft zij aanleiding tot veel foute diagnoses en vooral overziet zij veel kankers. Het eigen borstonderzoek blijft belangrijk, vraag daarom best raad aan uw arts of gynaecoloog. Het zijn ook die personen die u kunnen leren hoe je bijvoorbeeld een knobbeltje kunt voelen.

Zie ook volgende artikels:

Medicijnen zonder voorschrift
begin zwangerschap
Recente zoekopdrachten:
zoetie.eu | kan 14 jarige borstkanker hebben | borstkanker 16 jaar | leeftijd borstkanker 24 | borstkanker bij 14 jarig | jongste vrouw met borstkanker | 24 jaar en borstkanker |
Fringe bikini dé trend voor de zomer 2013 - Medicijnen zonder voorschrift - OTC-medicijnen -