zoetie: dé body en beauty-portaalsite van België & Nederland
SITEMAP LINKS CONTACT
Best4Kids houten speelgoed webwinkel

afslanken
Beauty
celebrities
culinair
decoratie
Film
geneeskunde
gezondheid
Kinderen
lifestyle
Make-up
mode
Muziek
ontspanning
reizen
relaties
romantiek
wonen


Linkpartners:
Beveiliging van woning
Verstopping voorkomen

Kiezen voor 1 kind

Kiezen voor 1 kind
Een gezin met twee kinderen lijkt nog steeds de norm, maar toch kiezen steeds meer koppels voor één kind. Soms wegens omstandigheden (niet gepland maar wel welkom, bijvoorbeeld), soms heel bewust (als compromis tussen geen en twee kinderen).

Bij Koen en Veerle was hun enige zoontje niet gepland maar wel welkom. Bij Joke en Pascal was eentje de gulden middenweg tussen zijn wens (geen kinderen) en de hare (twee). De redenen om het bij één kind te houden, zijn dus heel divers. Maar de tijdgeest werkt kleinere gezinnen zeker mee in de hand. Kinderen krijgen is immers niet langer de hoofdbedoeling van een huwelijk of relatie, het is een vrije keuze. Koppels krijgen ook vaak op latere leeftijd hun eerste kind en zijn dan niet meer altijd even vruchtbaar. Of man en vrouw zijn druk bezig met hun carrière, hobby's, reizen en andere zelfontplooiing, en zien kinderen niet meteen in dat leven passen. Of hoogstens eentje: 'Met één kind is het gemakkelijker om tijd over te houden voor jezelf, je relatie en je werk' vertellen ouders van een enig kind. 'En eentje kun je nog overal mee naartoe nemen'

Heel wat ouders halen ook aan dat je een enig kind gemakkelijker alles kunt geven wat het nodig heeft, zowel financieel als qua tijd en aandacht. Zo vindt Liesbeth het een groot voordeel dat ze voor haar zoontje kan kopen wat ze wil zonder daarbij rekening te moeten houden met een broer of zus die evenveel moet krijgen. Nadine moest met twee zussen en een broer dan weer steeds vechten om de aandacht thuis en koos daarom heel bewust voor één kind. 'Ik wil er zijn als mijn dochter me nodig heeft:

Vrijheid
Ook Sabine heeft met Yaron haar kinderwens volledig ingevuld. 'Het blijft bij eentje, simpelweg omdat ik me compleet voel, omdat ik niet graag mijn aandacht verdeel en niet constant het gevoel wil hebben dat ik iemand tekortdoe, zegt ze. Ze heeft ook schrik dat ze met een tweede kind een minder hechte band zou hebben. 'Daar zou ik me schuldig over voelen: Ook haar man - zelf enig kind - staat achter de keuze voor één kind. En als het verlangen naar een tweede toch zou komen, zou ze het niet meer doen omwille van haar leeftijd (34). `Ik weet dat de leeftijd om een kind te krijgen steeds opschuift, maar ik vind voor mezelf 36 echt het maximum. Ik wil geen kind in huis terwijl ik al de leeftijd heb om oma te zijn:
Lange tijd dacht Sabine in de verste verte niet aan kinderen: 'Ik wilde die verbintenis niet aangaan en tussen mijn twintigste en dertigste waren reizen en vrijheid voor mij heel belangrijk. Tot ik mijn huidige partner tegenkwam. Toen wist ik meteen: Met hem wil ik een kind. Dat overheersende gevoel deed al mijn verstandelijke ideeën teniet:

Familietraditie
Ook Liesbeth wou lange tijd geen kinderen: `Ik zag bij vrienden dat kinderen hen toch wel erg beperkten in hun doen en laten: Maar toen haar beste vriendin beviel van een zoontje, begon het bij haar ook te kriebelen. Maar het was al snel duidelijk dat er geen broer of zusje zou komen. Haar zoontje kwam er na ICSI (intra cytoplasmatische sperma-injectie, een bijzondere vorm van in-vitrofertilisatie) en zoveel zin heeft ze niet om die medische mallemolen nog eens in te gaan. 'Maar ook los daarvan vind ik het zo perfect, zegt Liesbeth. `Ik ben overgelukkig met Matthis, hij is echt een droombaby.'
En ze zet er een soort familietraditie mee verder: 'Ik was zelf enig kind, net als mijn moeder en grootmoeder, en ik heb daar nooit nadelen van ondervonden. Ik had geen broers of zussen, maar wel veel vrienden en vriendinnen die vaak bleven spelen of slapen - ik had nooit het gevoel echt alleen te zijn. Je wordt niet socialer als je thuis met meer kinderen bent - mijn vriendenkring is zeker even groot als die van anderen. Oké, ik heb geen broers of zussen, dus als mijn ouders overlijden, sta ik er alleen voor, geeft ze toe. 'Maar dat zijn zorgen voor dan:

Zie ook volgende artikels:

Waarom houten speelgoed
Verkeerde vrienden
16 jaar en fuiven
Recente zoekopdrachten:
steeds meer gezinnen met 1 kind | 1 kind of meer | gezinnen met 1 kind | bewust 1 kind | ouders met 1 kind | financieel kiezen voor 1 kind | 1 kind is geen gezin |
Fringe bikini dé trend voor de zomer 2013 - Medicijnen zonder voorschrift - OTC-medicijnen -